Mourinhos tolk, når noen er litt sint på 10 språk, podcaster, scenenekt, og hva skjer når mafiaen inntar tinghuset

Tolken skal tolke innholdet i alt som sies, intet fortie, intet tillegge, intet endre, sier våre retningslinjer, som er for tolking mellom myndigheter og borgere. Slik er det ikke nødvendigvis i andre sammenhenger.

Når man tolker for en privat kunde på f. eks. forretningsmøter eller pressekonferanser, er det kunden som bestemmer hvordan tolkingen skal skje. Det kan by på dilemmaer, særlig hvis noen blir litt sint. Mourinho er et stjerneeksempel i så måte. Klippene nedenfor viser hvorfor.

Dette klippet må du lime lenken inn i en nettleser for å se: https://www.tv2.no/v/1698875/

Men å være litt sint er også et problem i andre sammenhenger. Bufetat har laget en veileder om sinnemestring for foreldre på 10 språk

Her er lenken: https://www.littsint.no/

Juss-podcaster på norsk, spansk og engelsk

Podcaster er redning på lange reiser til tolkeoppdrag. Jeg hører ofte på engelske og spanske, for å holde språket vedlike. Her er et par forslag:

Dommerpodden er en podcast fra Norges domstoler. Her er en smakebit, denne gangen på norsk, om psykologien i rettsmøter:

/https://podtail.com/no/podcast/dommerpodden/rettsmoter-pa-video/

Er scenenekt et problem i Norge?

Tankesmien Civita organiserer med jevne mellomrom gratis debattmøter. Dette handler det om ytringsfrihet – et emne som i høyeste grad angår tolker.

Menneskeverd og Civita inviterte til debattmøte på Litteraturhuset onsdag 10. november kl 19.30. Opptak av møtet legges ut på Civitas hjemmesider i etterkant. Her er opptaket! https://civita.no/arrangement/er-scenenekt-et-problem-i-norge

Den britiske Law Pod har over en halv million lyttere og tar opp kontroversielle dommer og problemstillinger – her for eksempel, om hva en mor, juridisk sett, er. Kan transgender menn føde et barn og så bli registrert som far?

Philippe Sands, forfatter av boka Veien til Lemberg, er en utrettelig folkeopplyser og forsvarer av menneskerettighetene.

Her er et eldre foredrag fra TedX om saken mot Augusto Pinochet, som et eksempel på hvorfor internasjonal strafferett er viktig også for oss som bor i demokratier, og hvordan systemet fungerer – Pinochet, og ikke fungerer, – Assad i Syria. Det er ikke nødvendig å se bildet for å ha glede av foredraget!

Denne spanske dommeren er blitt legendarisk – og jammen er jeg glad jeg ikke skal tolke ham!!

Her er en mer seriøs blogg, postet av la Oficina Anticorrupción de Baleares, det ligger en lang rekke i serien på Spotify.

https://open.spotify.com/episode/1zesGIZ9cmbL3c2TxRneKt

Og så en liten snutt om hvordan det kan gå når tinghusadministrasjonen slurver med sikkerheten

When the Mafia Serves Coffee in the Courthouse

New York Times. By Gaia Pianigiani and Emma Bubola

May 4, 2021

The 31 counts against the crew arrested in May, 2021, in the southern Italian city of Potenza included mafia association, murder and extortion. But it was an allegation in count No. 19 that was perhaps the most incredible: The suspects were accused of operating a cafe right inside the courthouse.

Every day for more than three years, prosecutors and investigators building criminal cases sipped cappuccino and ate eggplant Parmesan at the courthouse eatery, which the authorities now say was managed by a powerful clan of mobsters.

The clan, led by a local family, operated the cafe as a front, according to court documents, to “potentially launder money and have a base inside the most important justice court in the district to acquire information.”

Hidden cameras installed by investigators captured the cafe’s staff bowing in respect to the boss of the family and consoling one another when his right-hand man was arrested on drug trafficking charges, according to prosecutors and court documents.

The revelations in Potenza, the capital of the southern region of Basilicata, have fueled concerns that criminal organizations are getting bigger and bolder. “Something is clearly not working in the anti-Mafia controls,” Mr. Curcio said at a news conference.

The prosecution team’s decision to keep the three-year investigation secret from colleagues has also touched a raw nerve inside the courthouse. Mr. Curcio acknowledged that it was “a difficult situation from a human perspective.”

Prosecutors who knew the cafe was under investigation would grab a coffee and chat with staff members to keep up appearances. But most did not know.

That meant that investigative secrets in other cases could have been spilled over espresso, the prosecution team acknowledged. But, they said, warning courthouse colleagues would have jeopardized the entire inquiry. The team said that it had just had to hope fellow prosecutors were discreet in what they said at the cafe.

Mr. Pennacchio, a local lawyer, and a partner had competed for the same courthouse cafe contract, filing an appeal after they lost. He then received, in a corridor of the courthouse, a warning from a clan member to back off, according to court documents.

Investigators who followed up began to suspect that the new bar ownership was a front. The police installed bugs and cameras in the cafe and started wiretapping suspects, getting a clearer picture of the family’s activities. Among other things, they said, the clan controlled a gaming cafe and was behind a jewelry store theft in the city.

Mr. Pennacchio, the lawyer who lost out on the cafe contract, said that a friend had found one more problem, with the eatery’s roast chicken: “Hard as plastic,” he said.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s