Skarpt, morsomt, tankevekkende og matnyttig om fengsler

Dagsavisen hadde i dag en lengre artikkel om hvordan kriminalomsorgen må løslate fanger før tiden, utsette soning, og øke bruken av fotlenke fordi Covid-19 angriper både innsatte og ansatte. Hvordan hverdagen er for de langtidsdømte som blir igjen, er det vanskelig å forestille seg, men at det foreslås å stenge celler som ikke har eget toalett, sier sitt. Siste nummer av Samtiden 2019 er viet livet i fengsel, sett fra mange forskjellige vinkler.

Vi har et humant fengselssystem, men motsetningen mellom sikkerhet/kontroll og rehabilitering er likevel del av fengselets kjerne, og blir særlig grafisk beskrevet av Andreas Ribe, som sonet ni og et halvt år for drap. Beskrivelsen av den psykologiske tilpasningen til et liv i et høysikkerhetsfengsel, der du ikke kan bestemme absolutt noen ting selv, er klaustrofobisk og skarp. Men selv om du ikke kan gå ut og kjøpe tidsskriftet, kan du lese likevel, Samtiden ligger nå gratis på nett.

Bøker fra innsiden

“I was kind of excited to go to jail for the first time and I learnt some great dialogue.”
― Quentin Tarantino

I boka A Bit of a Stretch beskriver dokumentarfilmskaperen Chris Atkins sitt første år som innsatt i et britisk høysikkerhetsfengsel. I etterkant av finanskrisen i 2008 ble han dømt til fem år for omfattende bedrageri og hvitvasking. De psykologiske tilpasningsmekanismene han beskriver er de samme som Ribe beskriver fra norske soningsforhold – hvordan det å kunne lese både medfanger og voktere er en livsnødvendig ferdighet om en skal unngå å bli brukt eller jult opp, og for å få tilgang til de knappe godene et fengsel kan by på, enten ved å smiske eller spille på andre av betjentenes svake punkter.

Men Atkins har en galgenhumor som er befriende, selv om beskrivelsen av britiske fengsler overgår det jeg hadde kunnet forestille meg – Dickens’ Little Dorrit, men i 2020. Rotter og kloakkoversvømmelser, en stor overvekt av alvorlig psykisk syke fanger, og en evig underbemanning, som alt forsøkes tryllet bort med orwellsk newspeak om visjoner og måloppnåelse, men aldri med bevilgninger. Sånn går det når en kutter budsjettet med nesten 50% på 10 år, slik de har gjort i Storbritannia.

Og for de som kan regne rentes rente – slik blir det gradvis her også hvis regjeringen fortsetter med sine prosents årlige ostehøvelkutt i justissektoren.

Hovedpersonen i The Mars Room,av Rachel Kushner er fra den andre enden av den sosiale skalaen, en amerikansk alenemor som tar livet av sin stalker og får to konsekutive livstidsdommer. Den er både gripende og bittert morsom, men ikke trist.

Fra Clipart Library

Rettskrim – fra virkeligheten

I en litt annen sjanger er Just Mercy, av Bryan Stevenson, (New York Times bestseller) som handler om hans arbeid som advokat for dødsdømte i USA og hvordan han og hans kolleger har fått flere dommer opphevet.  Han startet et firma som lever av gaver og donasjoner og hans advokater er ofte de eneste som tar slike saker. Drivende godt skrevet og ganske sjokkerende lesning – selv for en som ikke hadde så veldig store illusjoner om amerikansk rettsvesen fra før (jeg har som ung journalist rapportert fra retten for en amerikansk studentavis).

Blind Defence, av John Fairfax, handler også om en forsvarsadvokat, men han har selv sittet inne og kjenner systemet. Boka er både spennende krim, bitende sosial kommentar og har troverdige karakterer. Den har, som de andre jeg omtaler her, også endelvokabular.

To andre bøker i litt lettere form, men samme sjanger, er In Your Defence, av Sarah Langford, forsvarsadvokat i straffesaker og prosessfullmektig i familiesaker. Hun skriver ettertenksomt, morsomt og innsiktsfullt og det britiske rettsvesenet, og hele veien stiller hun gode spørsmål om hva rettferdighet egentlig betyr i rettslig sammenheng.

Den neste boka er av typen morsomme advokathistorier. I Have to Move My Car, av Dacid Pannick, er et utvalg av Pannicks faste spalte i den britiske avisen The Times. Han skriver hylende morsomt om klønete advokater og dommere uten dømmekraft, fra virkelige rettssaker. Siden boka er en artikkelsamling, kan den leses over lang tid med mange avbrudd. I samme lei er serien Judge Walden of Bermondsey, skrevet av dommer Peter Murphy, men denne forfatteren har anonymisert fortellingene ved å låne litt fra den ene og litt fra den andre saken. Underholdende og med mange overraskelser for meg om hvordan britiske domstoler fungerer.

Til sist en mer alvorlig bok . My War Criminal, av den amerikanske terroreksperten Jessica Stern. I 2003 skrev hun boka Terror in the Name Of God, utgitt på norsk i 2008, der hun prøver å finne svar på hvorfor muslimer, kristne og jøder dreper i Guds navn, og hun ville lære om ondskapens natur.

My War Criminal utforsker ondskapen videre, den er både biografi og en historisk og psykologisk beskrivelse og analyse av Radovan Karadžić, som fikk tilnavnet Slakteren fra Bosnia. Et av spørsmålene hun prøver å finne svaret på, er hvordan ledere klarer å overbevise helt alminnelige mennesker om å drepe sine naboer? Hva skjer når en gruppe som definerer seg ut fra etniske eller rasemessige kriterier mister sin dominerende posisjon i et samfunn? Hun har fått både svært rosende omtaler og kritikk – noen mener hun gir en massedrapsmann en scene han ikke fortjener.

Den kritikken er jeg uenig i, og den er etter min mening en skarpere og mer reflektert analyse av en massemorder og av ondskapens banalitet enn Åsne Seierstads En av oss. Det er å håpe at boken også kommer på norsk – etter pandemien kommer hverdagen tilbake og mye vil være forandret. Men selv om FN har oppfordret til våpenhvile verden over og noen, som colombianske ELN, har gjort nettopp det, vi vil antagelig likevel få se at Sigrid Undset hadde rett i sine visdomsord: «Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider og menneskenes tro forandres, og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.»

Gratis bøker og tidsskrifter fra Universitetsforlaget

Samtiden ligger nå gratis ute på nett, Universitetsforlaget gjør faglitteratur gratis tilgjengelig på Idunn, som er Universitetsforlagets digitale plattform for fag- og forskningstidsskrifter, mens bibliotek og utdanningsinstitusjoner er stengt som følge av tiltak mot koronasmitte. Det betyr at over 36.000 artikler og kapitler, mer enn 70 tidsskrifter og en rekke vitenskapelige bøker blir gratis fordi utdanningsinstitusjoner og biblioteker stenges.

Løp og les!

31.03.2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s