Tolkeregisteret undergraver rettssikkerheten og villeder brukerne når bare kurs og bachelorgrad fra OsloMet er synlige for brukerne og lar dem tro at disse er alle tolkens kvalifikasjoner – og de eneste som er relevante!

Registreringen i det nye tolkeregisteret er nå igang. Jeg forsøkte å registere meg, og oppdaget at bare en brøkdel – faktisk den minst viktige! av min utdanning og kurs som tolk er registrert hos IMDI og vil gjenspeiles i registeret. Da jeg påpekte dette, fikk jeg følgende svar;

Vi har som sagt dessverre ikke noen løsning for å vise frem andre kvalifikasjoner i det nye registeret.

Det er ingen heksekunst å legge til nye felt i et register – dette handler om manglende vilje! Og når IMDi ikke vil møte til offentlig debattt i NRK om registeret og hvilke konsekvenser utelatelsen av relevante opplysninger om tolkens kunnskaper og erfa<ring har, må man jo lure på hvorfor.

Jeg vil oppfordre alle tolker som har høyere utdanning eller kurs eller arbeidserfaring som er relevante for deres dyktighet som tolk og som de mener brukerne bør vite om, å laste opp dokumentasjon i Tolkeregisteret og inkludere en setning i retning av at «jeg forventer at Tolkeregisteret vil finne en løsning som gjør disse opplysningene synligene for brukerne» og videre at «jeg forventer at disse kvalifikasjonene vil vektes i min klassifisering i registeret.»

Dette handler om rettssikkerhet – brukerne må få opplyst alle tolkens relevante kvalifikasjoner, ikke bare de som opparbeides ved kurs i regi av IMDi/OsloMet! Dersom vi skal ha noen reell mulighet til å oppfylle kravene i de etiske retningslinjene om å jevnlig oppdatere våre tolkeferdigheter og -kunnskap, kan det ikke være bare én grad, med begrenset antall plasser og språk, og ett ikke-språkspesifikt kurs som teller! I motsatt fall er de etiske retningslinjene bare tomt prat.

På denne bloggen vil jeg fortsette å gjøre oppmerksom på kurs og konferanser av interesse for rettstolker og som burde gi uttelling i registeret – i mellomtiden kan vi ta kursene og dra på konferansene fordi vi har en yrkesstolthet og en respekt for oss selv som tolker som IMDi ikke vil verdsette!

Neste oppdatering på kurs/konferanser kommer 1. mars.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s