Jusskrim og rettsdramaer

Jeg er en lesehest – kan like godt innrømme det, men jeg vil ikke bare underholdes. Her er et knippe bøker, YouTube-videoer og nettsteder som smyger jussen, realia og vokabularet inn på en underholdende måte. Kildene nedenfor er alle på norsk eller engelsk. En av mine favoritter er en journalistrapport fra rettssaken mot forfatteren D. H. Lawrence for boken Lady Chatterley’s Lover. Tittelen er hentet fra aktors innledningsforedrag, der han skjøv brillene ned på nesen, og så megetsigende utover tilhørerne, og med tordenrøst spurte: Would you let your wife or servant read this?

Would you let your wife read this book? is published by Daunt Books

Men først en titt på Mammutsalget, der det er (minst) to bøker som er verdt å bruke penger på. Den ene heter Tilbake til Lemberg, av Philippe Sands. Den opprinnelige tittelen, East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes against Humanity (2016), sier mer om hva boka handler om enn den norske. Sands er spesialist i internasjonal rett og en av vår tids viktigste menneskerettighetsforkjempere, både som forfatter og som dommer og advokat i internasjonale domstoler, inkludert Den internasjonale straffedomstolen i Haag og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Han var blant annet en av juristene i utleveringssaken mot Chiles diktator Augsto Pinochet.

Boka har mange lag, den handler både om hvordan to jødiske jurister etter krigen var avgjørende for å klassifisere folkemord som en forbrytelse mot menneskeheten, den er også en beskrivelse av hvordan de internasjonale straffedomstolene ble til, og samtidig en gripende fortelling om Sands egen familie. En av hovedpersonene er hans egen bestefar, en av de 100 000 jødene som bodde i Lemberg før krigen, en by som kan symbolisere Europas mangslungne og blodige historie. Den har hett både Lemberg, Lviv, Lwow og Leopolis og vært innlemmet i flere forskjellige land opp gjennom historien. Opprinnelig var byen litauisk-polsk og hovedstad i keiserriket Østerrike-Ungarns østligste provins, Galicia. I dag er den et viktig sentrum i det vestlige hjørnet av Ukraina.

Lemberg er en av byene det gikk hardest ut over under 1900-tallets jødeutryddelser og Sands avdekker bit for bit sin families og jødenes historie i byen da han blir invitert til å holde et foredrag om menneskerettigheter. Slik er det en detektivhistorie, men det er enda mer en dypt personlig reise gjennom tilblivelsen av de internasjonale straffedomstolene og kampen for å få det internasjonale samfunn med å på klassifisere folkemord som en forbrytelse som kan pådømmes og ikke foreldes. Uten dette møysommelige arbeidet ville vi ikke hatt ikke hatt straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia, straffedomstolen for Rwanda, eller den permanente, internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Boka har fått mange priser og burde være pensum for rettstolker. Uten de internasjonale straffedomstolene, først og fremst Nüremberg, ville vår hverdag i retten sett ganske annerledes ut, det er der standardene for god rettstolking er meislet ut.

En helt annen type bok, som også er på salg, er Riktig norsk, en grammatikk av Finn-Erik Vinje, som jeg selv har brukt mange ganger. Da jeg flyttet hjem fra Latin-Amerika etter 12 år ute, var norsken min ganske dårlig, så hans Norsk for innvandrere ble min redning for f.eks. å skille mellom «hans» og «sin», for riktig kommasetting og mye annet. En god grammatikk er aldri overflødig.

Litt i samme lei, men gratis, er publikasjonene Statsspråk og Språknytt, som begge utgis av Språkrådet. Les mer om dem her: https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/Publikasjoner/

En tredje bok jeg festet meg ved, som ikke er på salg, men billig likevel, er Julia Shaws Falske minner – vår svikefulle hukommelse. Jeg tenker alltid når vitner blir spurt om hva de gjorde klokken tre en mandag for åtte måneder siden, at det spørsmålet ville jeg aldri klart å svare på. Men vitners erindringer er ofte avgjørende bevis. Vitnepsykologi er derfor et viktig element i politiets utdanning, slik at avhøret ikke foretas på en slik måte at avhørsrapporten blir ubrukelig i retten. Se f. eks. https://www.politiforum.no/artikler/kognitive-avhor-best-mulig-kvalitet/383427.

Dette er helt motsatt av hvordan både politi og advokater arbeider i USA, der «witness preparation» er en egen bransje. Boken er en artig innføring i hvordan hukommelsen virker og den fikk meg som tolk til å lytte på en annen måte under vitneutspørringer – det ble rett og slett mer interessant.

Rettsdokudramaer og juridiske romaner

Rettsdokudrama i små porsjoner som kan leses på trikken? Walden of Bermondsey, to bøker med korte historier fra rettssalen om en fiktiv tingrettsdommer, skrevet av en praktiserende dommer med stor sans for humor. Mitt eksemplar er fullt av understrekninger og notater – ikke visste jeg at i England og Wales kan én og samme person være dommer, forsvarer og aktor i forskjellige saker i samme domstol! Masse nyttig vokabular.

En annen liten perle er boken til journalisten Sybille Bedford om rettssaken mot forfatteren av Lady Chatterley’s Lover, som det er bilde av over. Papirutgaven fra 2016 gjengir aktors retoriske spørsmål. Må innrømme at det var denne tittelen som fikk meg til å kjøpe boken, den er vel verdt pengene.

Dessverre er det ikke skrevet noen tilsvarende bok om rettssaken mot forfatteren Agnar Mykle og Gyldendal forlag for utgivelsen av boken Sangen om den Røde Rubin. Etter dom i Oslo byrett 10. oktober 1957 ble de tiltalte frikjent på grunn av rettsvillfarelse. Boken ble erklært ulovlig og restopplaget inndratt, men da fantes den allerede i omtrent samtlige norske hjem – unntatt kanskje i Bibelbeltet på Sørvestlandet… Historien forteller at da aktor skulle lese opp usømmelige partier for å vise hvor samfunnsskadelig den var, kom han til setningen Han strøk henne ømt over beverpelsen. Ikke spesielt pornografisk, men den som leter finner, og aktor leste beverpelsen med trykk på andre stavelse, og en beverpelse høres jo unektelig usømmelig ut. Skulle gjerne vært tolk i salen der da.

Av nyere dato er Ian McEwans The Children Act, en roman om en middelaldrende familirettsdommer og hennes dilemma i en sak om barnets beste, der dommen i boken er hentet fra en dom avsagt i virkeligheten, en dom så velskrevet og poetisk at jeg er veldig glad jeg ikke må tolke den på sparket i noen norsk rettssal. Historien er også filmet, men boken er bedre enn filmen synes jeg, og i alle fall til vokabularformål.

Mange har sikkert sett Judge Judy, den amerikanske dokusåpen med familierettsdommer Judith Sheindlinf, som skildrer mindre rettslige tvister. Episodene er morsomme, tvistene er reelle og dommene rettskraftige. Alle episodene ligger på YouTube – sist oppdatert i 2019.

Gratis og god videoundervisning i tolking – på nett og i bokform

Av mer rent tolkefaglig karakter er FNs Høykommissærs håndbok for tolking i asylintervjuer: Handbook for Interpreters in Asylum Proceedings., ed. 2017, som finnes på engelsk og tysk. Nedlastes fra http://www.refworld.org/cgi-bin/texis/vtx/rwmain?docid=59c8b3be4

En god veileder til tolking i offentlig sektor, særlig politi, asyl og hovedforhandlinger, er boka Dialogue Interpreting. A Guide to Interpreting in Public Services and the Community, av Rebecca Tipton og Olgierda Furmanek. Routledge Interpreting Guides. 2016.

Boken er skrevet av akademikere som selv har lang erfaring fra konferanse- og kontakttolking, og fra praktisk undervisning.

På YouTube finnes det en del instruksjonsvideoer om konsekutivtolking. lagt ut av bl.a. Andrew Gillies, fra ISIT i Paris. Jeg har tatt flere kurs med Gillies og han er lett å forstå, også for de som ikke tolker til/fra engelsk. Her er en: https://www.youtube.com/watch?v=mSqw3e1ddM0 . Ved å skrive inn interpreting Andrew Gillies, kommer det opp flere.

Rettssaker på video

Det går forresten an å følge rettsforhandlingene i ICC direkteoverføring – dessverre lagres ikke alle opptakene, men lenken til domstolens kalender er: https://www.icc-cpi.int/courtcalendar.

Og her, som et eksempel, er en lenke videoen fra til forhandlingene i saken mot Dominic Ongwen, Uganda: https://www.icc-cpi.int/all-videos.

BBC legger også ut noen rettsvideoer, her er den aller første, fra 2013: https://www.bbc.com/news/uk-24744684

Ganske lattervekkende, men også fra virkeligheten, er serien The 14 most unbelievable court cases. Her er lenken til den første: https://www.youtube.com/watch?v=cAkcdYiTUP0

Bilde fra Unsplash.com

God lesing og titting, og hvis noen har flere tips, så send dem inn!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s